فرماندار شهرستان کاشمر
حجت الله شریعتمداری
فرماندار شهرستان کاشمر

    .
۱۴۰۰/۰۷/۲۶

ویژگیهای جغرافیایی

ویژگیـهای جغرافیـایی:

موقعیت نسبی و وسعت:
بخش فرح دشت در غرب استان خراسان رضوی و نسبت به مرکز شهرستان کاشمر در قسمت شرق آن واقع گردیده است این بخش دارای وسعت تقریبی معادل 439 کیلو متر مربع می باشد.
توپوگرافی و زمین شناسی :
دشت کاشمر مهمترین واحد مورفیک منطقه است که قسمت عمده ای از بخش را شامل می شود که از شرق به دشت تربت حیدریه متصل است و از جنوب به کوه های فغان ،بوغو و از غرب به کویر محدود شده است.
مهمترین ارتفاعات منطقه را کوه های فغان ،بوغو ،دلکن تشکیل می دهد بلندترین ارتفاع منطقه 1702 متر است منحنی میزان 1000 متر کل این منطقه را می پوشاند شیب عمومی به سمت شرق و بین 3-1 درصد که مناطق بسیار مستعد را برای کشاورزی فراهم آورده است ،بیشترین میزان شیب در بخشهای جنوبی در مجاورت کویر مشاهده می شود که بین 15-3 درصد است .بخش پیشنهادی جزئی از حوضه آبریز دشت کاشمر محسوب می شود این دشت در شمال حوضه کویر نمک قرار دارد که بخشی از زون زمین شناسی ایران مرکزی است.
به علت چین خوردگی ،بیرون زدگی هایی از رسوبات دوران های مختلف در آن مشاهده می شود. کنتاکت این تشکیلات با مواد آذرین،حالت دگرگونی ایجاد نموده و در اثر فعالیت های کوه زائی گسل هایی در آن ایجاد شده که بزرگترین گسل آن گسل معروف درونه است.
سازندهای این دوران عمدتا شامل سنگ های دگرگون  شده ،شیست و ریولیت می باشد.

اوضاع اقلیمی:
نوع آب و هوا ،بارندگی ،درجه حرارت ،رطوبت ،میزان یخبندان و باد غالب اقلیم حاکم بر منطقه با سنجش عناصر آب و هوایی معین می شود.شرایط اقلیمی منطقه برسایر پارامترهای طبیعی اثر گذاشته و به عنوان یک عامل موثر در تکامل سایر عناصر نظیر آب و خاک و پوشش گیاهی به شمار می رود.
در مجموع اقلیم شهرستان کاشمر و این بخش تحت تاثیر سیستمهای عمومی جو است که شامل توده هوای حاره ای بری – توده هوای قطبی بری و توده های قطبی بحری و جریان های مدیترانه ای است.

درجه حرارت:
متوسط درجه حرارت سالانه منطقه مورد مطالعه 5/17 درجه سانتیگراد حداکثر مطلق درجه حرارت سالانه 5/42 درجه سانتی گراد در تیر ماه و حد اقل مطلق درجه حرارت 1/9- در بهمن ماه اتفاق افتاده است بر این اساس متوسط گرمترین ماه سال تیر ماه با 8/29 درجه سانتی گراد و سردترین ماه سال دی ماه با 4/4 درجه سانتی گراد می باشد.
 

میزان بارش:
از ویژگی های مناطق خشک و نیمه خشک نوسانات شدید بارش است.رژیم بارشی منطقه از رژیم زمستانه تبعیت می کند و آنهم به خاطر احاطه و نقوذ توده های هوای سرد و خشک قطبی است. متوسط بارش منطقه 4/218 میلی متر گزارش شده و حداکثر میانگین ماهانه آن در بهمن ماه معادل 6/45 میلی متر  و حداقل میانگین ماهانه در مرداد ماه 2/0 میلی متر است
رطوبت نسبی :
متوسط رطوبت نسبی منطقه 38 درصد و حداکثر آن در دی ماه معادل 59 درصد است و در تیر مرداد متوسط رطوبت به 22 درصد کاهش می یابد. طول دوره یخبندان منطقه 37 روز در سال می باشد که عمده آن در فصل زمستان بوقوع می پیوندد.
منابع آب (سطحی ،زیر زمینی و ...) :
آب مورد نیاز شرب و کشاورزی بخش پیشنهادی به دو صورت منابع آب سطحی و زیر زمینی تامین می شود.
  • منابع آبهای سطحی:
رود خانه هایی که از ارتفاعات منطقه سرچشمه گرفته مهمترین منابع آب های سطحی بخش است.
  • رودخانه آبکوه: از ارتفاعات شمال روستای قوچ پلنگ بنام دوشاخ سرچشمه گرفته و در حوالی روستای فرگ به دشت منتهی می شود.
رودخانه فصلی آبکوه از ارتفاعات شمال روستا بهاریه سرچشمه گرفته و در حوالی روستاهای بهاریه،جردوی و طوقان (عارف آباد) مورد استفاده کشاورزی قرار می گیرد.
  • منابع آبهای زیر زمینی:
منابع تامین کننده آب های زیر زمینی بخش شامل چاه عمیق ،چاه نیمه عمیق و قنات و چشمه می باشد که برای مصارف شرب و کشاورزی استفاده می شود. در مجموع تعداد 30 حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق 10 رشته قنات و حدود 10 دهنه چشمه تامین کننده این سطح از منابع آب بخش است.
نوع خاک:
با توجه به وضع طبیعی بخش در دشت کاشمر واقع شده این دشت عمدتا از خاک های عمیق و تکامل یافته آبرفتی قدیمی پوشیده شده که آبرفتهای جدید عصر حاضر روی آن نشسته شده بسیاری از روستاهای بزرگ و کوچک بخش پیشنهادی بر روی این دشت استقرار یافته اند و خاک حاصل خیز آن زمینه مناسبی را برای زراعت و باغداری فراهم آورده است.
پوشش گیاهی و زندگی جانوری:
از نظر پوشش گیاهی گیاهان نواحی کوهستانی بیشتر شامل درختان بنه – بادام کوهی –بوته های گون کنگر – و گیاهان دارویی از جمله زیره کوهی –آویشن-بومادران – بابونه- مریم گلی- کلپوره و ... فراوان مشاهده می شود.
گونه های جانوری از قبیل پلنگ-گرگ-روباه-خرگوش-بز وحشی-قوچ و میش کوهی و پرندگانی همچون کبک –تیهو-انواع کرکس-عقاب و ... در آن زیست می کنند در منطقه دشت جانوران زیادی از قبیل انواع سنجاب - شغال – روباه- کفتار –سوسمار-مارمولک و پرندگانی همچون بلدرچین-گنجشک- شانه بسر و دیگر پرندگان مهاجر می باشند.

 


منبع : زیرپرتال فرمانداری کاشمر
۱۶۰


مطالب مرتبط با این موضوع :

نظری ارسال نشده است
نام :
پست الکترونیک :
شرح :
نظر :   PleaseSendVote
کد امنیتی را وارد کنید

کلیه حقوق این پورتال محفوظ و متعلق به استانداری خراسان رضوی می باشد.

نظرسنجی
مطالب سایت را چگونه ارزیابی می کنید؟
بسیار مفید و کاربردی
بطور کلی از سایت راضی هستم
تا حدودی مفید
نیاز به بازبینی دوباره
آماربازدیدکنندگان